Vendula Divoká (Frintová)

Nejúspěšnější česká triatlonistka

5x Královnou triatlonu

4x Olympijské hry

Vendula Divoká (Frintová)

Nejúspěšnější česká triatlonistka

5x Královnou triatlonu

4x Olympijské hry

Blogový příspěvek

Rok 2021

1. 1. 2022 Ročenka
Rok 2021

Bláhově jsme se domnívali, že rok 2021 už bude zase normální. Covid stále úřaduje a závody se stále podobají spíše loterii. Budou? Nebudou? Bublina sem, bublina tam.
Po zimě, kdy jsem se dlouho prala se zraněním, se mi do nové sezóny podařilo vstoupit nad očekávání 11. místem v Jokohamě, přičemž mě od první desítky dělilo pouhých 13s. Naladěna dobrým výslekem jsem se poté zúčastnila závodů, které jsem zpočátku vůbec neplánovala, ale které tak nějak v kalendáři zbyly. V kombinaci s vakcinací to nebylo dobré rozhodnutí, což se v samotných závodech projevilo.
Pak přišla akce největší. Olympijské hry. Tokio. S pravými Hrami měly bohužel jen pramálo společného. Jakoby nestačilo, že byl mužský závod odstartován, když před polovinou startovního mola stála televizní loď a celý start se musel opakovat. Ženský závod byl den na to odstartován těsně poté, co kulminoval tajfun. Ostatní sporty své starty odkládaly a odsouvaly. Nepochopitelné rozhodnutí, které pohřbilo naděje mnoha závodnic včetně mě. Smutná prezentace našeho krásného sportu.
Vtipně glosoval na svých webových stránkách olympijské dění můj reprezentační kolega Jan Volár. S dovolením si vypůjčím krátký úryvek jeho trefné básně: 

Větší myšlenka se za olympiádou má skrývat,
v Tokiu ani Japonci se nemohli přijít dívat.
Takhle jistě si to nepředstavovali,
když k uspořádání her je vybrali.
Olympiáda má býti o spojení těla a ducha,
teď stala se z toho jen sportovní muka.
Japoncům však ke cti že olympiádu uspořádali,
ačkoliv velkolepější plány s hrami spřádali.

Já bych tomu dodala snad jen:

Každý den jsme se testovali,
abychom si v tajfunu zaplavali.
Ze závodu stala se kluzká loterie,
v níž vítězem každý přeživší je.

Ve zbytku sezóny jsem si uhnala ledvinovou infekci, přišla o start na SP v Karlových Varech a připsala na své konto další umístění v Top 10 na ME. Sice byl trochu zázrak, že jsem se byla schopná krátce po prodělané nemoci postavit na start. Vzhledem k vývoji závodu mám však spíše hořké vzpomínky, neboť medaile visela nadosah. Nesportovní chování některých závodnic v plavecké části je již tradiční součástí našeho sportu a člověk se s ní musí umět vypořádát. Mně tentokrát bohužel 10s chybělo.